Racuchy na kefirze z jabłkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Te smakowite racuchy bez drożdży można przygotować naprawdę bardzo szybko, ale musicie liczyć się z tym, że w taki sam sposób znikają z talerza. Połączenie puszystego ciasta z dodatkiem jabłek ze szczyptą cynamonu to idealna przekąska na każdą porę dnia.
Te domowe racuchy na kefirze z dodatkiem jabłek idealnie sprawdzą się na śniadanie, obiad, a także kolację. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Jeśli tak jak ja, jesteście miłośnikami takich placuszków, koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Domowe racuchy najlepiej serwować z dodatkiem cukru pudru czy też ulubionej konfitury. Racuchy te są bardzo szybkie w przygotowaniu, ponieważ są to racuchy bez drożdży. Nie musimy czekać, aż ciasto wyrośnie. Zapraszam serdecznie na przepis.
PRZEPIS NA RACUCHY Z JABŁKAMI NA KEFIRZE
Składniki
- 400 ml kefiru
- 300 g mąki pszennej
- 2 jabłka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru + odrobinę do posypania
- 1 łyżeczka cynamonu
- olej do smażenia
Wykonanie
- Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej cukier puder oraz proszek do pieczenia.
- Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z kefirem i dodajemy do mąki.
- Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do miski z mąką i pozostałymi składnikami. Dosypujemy także łyżeczkę cynamonu.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
- Na patelni rozgrzewamy olej, następnie wykładamy porcję przygotowanej masy na patelnię i smażymy z obu stron na rumiano.
- Gotowe racuchy odsączamy z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym, a następnie posypujemy cukrem pudrem.