Racuchy to danie z dzieciństwa, do którego często wracamy w późniejszych latach. Te przepyszne, puszyste placuszki, choć proste w przygotowaniu, kryją w sobie mnóstwo smaku i aromatu. Dziś mam dla Was przepis na racuchy z truskawkami, które doskonale sprawdzą się na śniadanie, kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, co czyni je idealnym rozwiązaniem na każdą okazję. Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszne racuchy drożdżowe z dodatkiem truskawek.
RACUCHY Z TRUSKAWKAMI PRZEPIS
Składniki
Rozczyn
- 20 g drożdży świeżych
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Dodatkowo
- kilka truskawek
- cukier puder do posypania
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na rozczyn łączę ze sobą i odstawiam do wyrośnięcia na 10 minut.
- Mąkę przesiewam do miski, dodaję, cukier, cukier wanilinowy i mieszam. Następnie wbijam jajko, wlewam mleko i rozczyn. Całość dokładnie mieszam do połączenia składników. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsca na około 1 godzinę.
- Truskawki myję, oczyszczam z szypułek i kroję w plasterki.
- Na rozgrzany na patelni tłuszcz wykładam porcjami ciasto zachowując odstępy.
- Gdy placki podrosną, układam pokrojone truskawki. Następnie przewracam placki na drugą stronę i smażę do zarumienienia.
- Gotowe racuchy odsączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
- Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.