Racuchy z truskawkami

Racuchy to danie z dzieciństwa, do którego często wracamy w późniejszych latach. Te przepyszne, puszyste placuszki, choć proste w przygotowaniu, kryją w sobie mnóstwo smaku i aromatu. Dziś mam dla Was przepis na racuchy z truskawkami, które doskonale sprawdzą się na śniadanie, kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, co czyni je idealnym rozwiązaniem na każdą okazję. Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszne racuchy drożdżowe z dodatkiem truskawek.

RACUCHY Z TRUSKAWKAMI PRZEPIS

Składniki

Rozczyn

  • 20 g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Dodatkowo

  • kilka truskawek
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na rozczyn łączę ze sobą i odstawiam do wyrośnięcia na 10 minut.

  2. Mąkę przesiewam do miski, dodaję, cukier, cukier wanilinowy i mieszam. Następnie wbijam jajko, wlewam mleko i rozczyn. Całość dokładnie mieszam do połączenia składników. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsca na około 1 godzinę.

  3. Truskawki myję, oczyszczam z szypułek i kroję w plasterki.

  4. Na rozgrzany na patelni tłuszcz wykładam porcjami ciasto zachowując odstępy.

  5. Gdy placki podrosną, układam pokrojone truskawki. Następnie przewracam placki na drugą stronę i smażę do zarumienienia.

  6. Gotowe racuchy odsączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

  7. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Racuchy z truskawkami przepis
Racuchy drożdżowe z truskawkami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 15

Udostępnij!