
Sałatka jajeczna z groszkiem, kukurydzą i marynowanymi pieczarkami – prosty przepis na pyszną przekąskę
Szukacie pomysłu na pyszną, szybką i sprawdzoną sałatkę, idealną na każdą okazję? Ta sałatka jajeczna z groszkiem, kukurydzą i ogórkami konserwowymi to klasyka, która zawsze się sprawdza. Idealna zarówno na święta, jak i na imprezy, rodzinne spotkania czy po prostu, kiedy mamy ochotę na sałatkę. Dzięki połączeniu gotowanych jajek, marynowanych pieczarek, ogórków, cebuli i kukurydzy uzyskujemy wyjątkowy smak, przyjemną chrupkość. Delikatny sos na bazie majonezu i jogurtu naturalnego sprawia, że sałatka jest kremowa, ale nie za ciężka.
W tym wpisie znajdziecie dokładny przepis na sałatkę jajeczną z ogórkami konserwowymi i kukurydzą, szybką i smaczną przekąskę, idealną na każdą okazję, jak i bez okazji. Zapraszam na przepis!
Składniki
- 6 jajek
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 cebula
- 10 małych ogórków konserwowych
- 1 mały słoik pieczarek marynowanych
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i pokroić w kostkę.
- Pieczarki marynowane oraz ogórki konserwowe odsączyć z zalewy i pokroić w kosteczkę.
- Groszek konserwowy i kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Cebule obrać i pokroić w kostkę.
- Do miski przełożyć wszystkie składniki, dodać wymieszany ze sobą majonez oraz jogurt naturalny, szczyptę soli i pieprzu i wymieszać.
