Sałatka z groszkiem, kukurydzą i marynowanymi pieczarkami

Sałatka jajeczna z groszkiem, kukurydzą i marynowanymi pieczarkami – prosty przepis na pyszną przekąskę


Szukacie pomysłu na pyszną, szybką i sprawdzoną sałatkę, idealną na każdą okazję? Ta sałatka jajeczna z groszkiem, kukurydzą i ogórkami konserwowymi to klasyka, która zawsze się sprawdza. Idealna zarówno na święta, jak i na imprezy, rodzinne spotkania czy po prostu, kiedy mamy ochotę na sałatkę. Dzięki połączeniu gotowanych jajek, marynowanych pieczarek, ogórków, cebuli i kukurydzy uzyskujemy wyjątkowy smak, przyjemną chrupkość. Delikatny sos na bazie majonezu i jogurtu naturalnego sprawia, że sałatka jest kremowa, ale nie za ciężka.

W tym wpisie znajdziecie dokładny przepis na sałatkę jajeczną z ogórkami konserwowymi i kukurydzą, szybką i smaczną przekąskę, idealną na każdą okazję, jak i bez okazji. Zapraszam na przepis!

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 cebula
  • 10 małych ogórków konserwowych
  • 1 mały słoik pieczarek marynowanych
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  1. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i pokroić w kostkę. 

  2. Pieczarki marynowane oraz ogórki konserwowe odsączyć z zalewy i pokroić w kosteczkę. 

  3. Groszek konserwowy i kukurydzę odsączyć z zalewy. 

  4. Cebule obrać i pokroić w kostkę. 

  5. Do miski przełożyć wszystkie składniki, dodać wymieszany ze sobą majonez oraz jogurt naturalny, szczyptę soli i pieprzu i wymieszać. 
Sałatka z groszkiem i kukurydzą

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 567

Udostępnij!