Dziś propozycja na lekką, smaczną i pełną smaku sałatkę makaronową z tuńczykiem i ananasem. Bardzo ciekawe połączenie składników, które zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Sałatka makaronowa z tuńczykiem i ananasem doskonale sprawdzi się na obiad, kolację lub na lunch do pracy. Można ją również zaserwować gościom na wszelakich uroczystościach. Gwarantuję, że będą zachwyceni.
SAŁATKA MAKARONOWA Z TUŃCZYKIEM I ANANASEM PRZEPIS
Składniki
- 150 g makaronu orzo
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 4 jajka
- 4 plastry ananasa z puszki
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 2 garście ziaren słonecznika
Sos
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedź i pozostaw do przestygnięcia.
2. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
3. Tuńczyka, kukurydzę oraz ananasa odsącz z zalewy. Ananasa pokrój w kosteczkę.
4. Ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni.
5. Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem, solą oraz pieprzem tworząc sos.
6. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj.
Smacznego!