Sałatka pieczarkowa polana to propozycja na ciekawą przekąskę na święta i inne wyjątkowe okazje. Sałatka pięknie prezentuje się na stole i co najważniejsze wspaniale smakuje. Gwarantuję, że zachwyci każdego, kto jej spróbuje.
Przepis na sałatkę pieczarkową jest bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Wszystko, co będzie potrzebne, znajdziecie w pobliskim sklepie spożywczym. Zobacz jak zrobić efektowną i smaczną sałatkę krok po kroku.
SAŁATKA PIECZARKOWA POLANA PRZEPIS
Składniki
- 4 jajka
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 10-12 pieczarek marynowanych
- 1 cebula czerwona
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
- 4 ogórki konserwowe
- pęczek szczypiorku
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kosteczkę.
2. Ogórki oraz cebulę również kroję w kostkę, pieczarki marynowane w plasterki.
3. Tuńczyka oraz kukurydzę odsączam z zalewy, szczypiorek drobno siekam.
4. Majonez łączę z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem tworząc sos.
Składniki układam w salaterce następująco:
Ugotowane jajka, ogórki konserwowe, tuńczyk, cebulka, kukurydza, sos czosnkowy, pieczarki marynowane, szczypiorek i kilka ziaren kukurydzy do dekoracji.