Sałatka pieczarkowa polana to propozycja na ciekawą przekąskę na święta i inne wyjątkowe okazje. Sałatka pięknie prezentuje się na stole i co najważniejsze wspaniale smakuje. Gwarantuję, że zachwyci każdego, kto jej spróbuje.

Przepis na sałatkę pieczarkową jest bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Wszystko, co będzie potrzebne, znajdziecie w pobliskim sklepie spożywczym. Zobacz jak zrobić efektowną i smaczną sałatkę krok po kroku.

SAŁATKA PIECZARKOWA POLANA PRZEPIS

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 10-12 pieczarek marynowanych
  • 1 cebula czerwona
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 4 ogórki konserwowe
  • pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kosteczkę.

2. Ogórki oraz cebulę również kroję w kostkę, pieczarki marynowane w plasterki.

3. Tuńczyka oraz kukurydzę odsączam z zalewy, szczypiorek drobno siekam.

4. Majonez łączę z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem tworząc sos.

Składniki układam w salaterce następująco:

Ugotowane jajka, ogórki konserwowe, tuńczyk, cebulka, kukurydza, sos czosnkowy, pieczarki marynowane, szczypiorek i kilka ziaren kukurydzy do dekoracji.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!