Sałatka tuńczykowa to proste, sycące i smaczne danie, które świetnie sprawdzi się na kolację, czy spotkanie ze znajomymi. Robi się ją szybko i z niewielu składników, które zwykle mamy w swoich lodówkach.
Składniki w tej sałatce układamy warstwowo co daje też ładny efekt wizualny. U mnie sałatka z tuńczykiem jest przygotowywana bardzo często, ponieważ zawsze wszystkim smakuje i jako pierwsza znika ze stołu. Jeśli lubicie dania z tuńczykiem, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis!
SAŁATKA TUŃCZYKOWA – PRZEPIS
Składniki
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 200 g żółtego sera
- 5 jajek
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie
1. Obrane marchewki ugotować do miękkości, ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Jajka ugotować na twardo, obrać i oddzielić żółtka od białek. Zarówno białka jak i żółtka zetrzeć na tarce.
3. Ser żółty również zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
4. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
5. Majonez połączyć z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
Składniki układać warstwowo:
ser
cebula
marchewka
białka
sos
żółtka
tuńczyk