Sałatka z zupek chińskich to bardzo smaczna i szybka imprezowa przekąska, którą można przygotować w 15 minut. Jej wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Do przygotowania sałatki, jak sama nazwa mówi, użyłam makaronu z zupki chińskiej. Jeśli jednak za nim nie przepadacie, można go zastąpić innym.
Poniżej znajdziecie listę składników, niezbędnych do przygotowania sałatki z zupek chińskich. Polecam wam także inne ciekawe przepisy na przekąski, które znajdziecie na blogu w zakładce przekąski.
SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH – PRZEPIS
Składniki
- 4 jajka
- 1/2 pora
- 5 kawałków papryki konserwowej
- 1/2 szklanki kukurydzy
- 5 ogórków konserwowych
- 1 zupka chińska
- 200 ml wrzątku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- W 200 ml wrzątku rozpuszczamy przyprawy zawarte w opakowaniu zupki chińskiej, pomijając olej. Makaron kruszymy i przekładamy do miseczki. Zalewamy wrzątkiem z przyprawami, przykrywamy i odstawiamy do spęcznienia, na około 10 minut.
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kosteczkę.
- Ogórki oraz paprykę czerwoną kroimy w kosteczkę, pora w półkrążki.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem.
- Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy makaron, sos i mieszamy.