Domowy sernik to jedno z najlepszych i najczęściej pieczonych ciast. Nie bez powodu, ponieważ chyba każdy uwielbia sernik. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, prosto z piekarnika.
Domowy sernik to obowiązkowy wypiek podczas rodzinnych spotkań czy świąt. W tym wpisie zaprezentuję Wam super przepis na domowy sernik. Przepis jest bardzo łatwy a sam sernik bardzo smaczny. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia! Smacznego!
PRZEPIS NA DOMOWY SERNIK
Składniki
blacha 24×36
SPÓD
- 200 g mąki pszennej typu 450
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
- 2 łyżki śmietany
MASA SEROWA
- 60 g mąki
- 1 budyń waniliowy – sam proszek
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka President
- 1 kg twarogu tłustego
- 10 jaj
- 200 g cukru
- 3 łyżki cukru wanilinowego
POLEWA
- 1 czekolada biała
- 30 ml mleka
- 1/2 szklanki kokosu
Wykonanie
- Wszystkie składniki na spód połączyć i zagnieść ciasto.
- Spód podpiec przez 15 minut w 170 stopniach.
- Białka ubić.
- Sery, żółtka, mąkę, cukier zmiksować. Połączyć z białkami.
- Masę wylać na podpieczony spód. Sernik piec 60 minut w 180 stopniach.
- Sernik pozostawić po upieczeniu w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Witam.Czy można użyć 2 kg sera w kostce półtłustego? I czy trzeba go mielić?bo jak lubię bardziej grudkowaty sernik czy raz chociaż trzeba zmielić?
Można, sernik wówczas będzie bardziej zbity. Polecam zmielić chociaż raz 🙂
A nie trzeba dodawać tłuszczu do masy serowej?i czy zamiast ubijania oddzielnie białek można użyc całe jajka?tzn wszystkie składniki ser,jaja,mąkę,budyń,cukier zmiksować razem?
Nie trzeba 🙂 Polecam zrobić tak jak w przepisie 🙂