Dziś mam dla Was propozycję na lekki i delikatny jak chmurka sernik jogurtowy! Na pierwszy rzut oka wygląda jak tradycyjny sernik robiony z twarogu. Nikt się nie zorientuje, że został przygotowany wyłącznie z jogurtów greckich. Sernik jogurtowy oprócz tego, że obłędnie smakuje to jest również bardzo łatwy w wykonaniu. Jeśli lubicie serniki w każdej postaci, to z pewnością zasmakuje wam ta wersja na jogurtach greckich.
SERNIK JOGURTOWY PRZEPIS
Czas przygotowania: 10 min. | Czas pieczenia: 60 min. | Liczba porcji: forma 20×20 cm
Składniki
- 600 g jogurtu naturalnego greckiego
- 1 budyń śmietankowy
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 12 ciemnych herbatników
- 1/4 szklanki oleju
- szczypta soli
Przygotowanie
1. Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Ciągle ubijając, stopniowo dodawaj jogurt grecki.
2. Następnie dodaj proszek budyniowy, a kolejno wlej olej. Całość zmiksuj do połączenia.
3. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli.
4. Ubite białka dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
5. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyściel papierem do pieczenia. Następnie ułóż warstwę herbatników. Na herbatniki wylej masę i wyrównaj.
6. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 1 godzinę, funkcja grzania góra-dół.
7. Po upieczeniu i ostudzeniu sernik posyp cukrem pudrem.