Sernik jogurtowy

Dziś mam dla Was propozycję na lekki i delikatny jak chmurka sernik jogurtowy! Na pierwszy rzut oka wygląda jak tradycyjny sernik robiony z twarogu. Nikt się nie zorientuje, że został przygotowany wyłącznie z jogurtów greckich. Sernik jogurtowy oprócz tego, że obłędnie smakuje to jest również bardzo łatwy w wykonaniu. Jeśli lubicie serniki w każdej postaci, to z pewnością zasmakuje wam ta wersja na jogurtach greckich.

SERNIK JOGURTOWY PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min. | Czas pieczenia: 60 min. | Liczba porcji: forma 20×20 cm

Składniki

  • 600 g jogurtu naturalnego greckiego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 12 ciemnych herbatników
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli

Przygotowanie

1. Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Ciągle ubijając, stopniowo dodawaj jogurt grecki.

2. Następnie dodaj proszek budyniowy, a kolejno wlej olej. Całość zmiksuj do połączenia.

3. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli.

4. Ubite białka dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.

5. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyściel papierem do pieczenia. Następnie ułóż warstwę herbatników. Na herbatniki wylej masę i wyrównaj.

6. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 1 godzinę, funkcja grzania góra-dół.

7. Po upieczeniu i ostudzeniu sernik posyp cukrem pudrem.

sernik z jogurtów greckich
sernik bez sera z jogurtów

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 5

Udostępnij!