Przepis na pyszny sernik, który można przygotować w bardzo krótkim czasie z dodatkiem ulubionych owoców. Sernik z truskawkami smakuje rewelacyjnie! Jest bardzo delikatny, lekki i aromatyczny. Zapach unoszący się podczas pieczenia jest niedoopisania.
Sernik z truskawkami to bardzo łatwy i smaczny deser, który z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi domowych wypieków. Nawet mały kawałeczek z pewnością umili Wam dzień.
PRZEPIS NA SERNIK Z TRUSKAWKAMI
Blacha 24×24 cm
Składniki
- 1 kg twarogu z wiaderka President
- ½ szklanki cukru
- budyń waniliowy – sam proszek
- 2 łyżki skrobi lub zwykłej mąki
- 5 jajek
Dodatkowo
- ok. 200 g mrożonych truskawek
- łyżka kaszy mannej
- łyżka mąki
- 2 łyżki cukru
Wykonanie
- Truskawki rozmrozić, odlać wodę, która powstała. Można je położyć na chwilkę na ręcznik papierowy by oddały nadmiar wody. Dodać cukier, mąkę, kaszę i wymieszać. Dzięki temu truskawki nie puszczą soku do sernika.
- Białka ubić na puszystą pianę. Do białek stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając. Dodać żółtka jaj, budyń, skrobię, ser i delikatnie wymieszać.
- Formę wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto na sernik przelać do formy. Na ciasto ułożyć truskawki.
- Piec 20 minut w 160 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec przez 55 minut. Po pieczeniu lekko uchylić piekarnik i pozostawić sernik do ostygnięcia.