Surówka z selera i jabłka to pyszny dodatek do obiadu, lub lekka sałatka na kolację. Jest chrupiąca i przyjemnie orzeźwiająca, a do tego prosta i szybka w przygotowaniu.
Surówka z selera i jabłka jest bardzo uniwersalna i pasuje do większości rodzajów mięs – zarówno drobiowego, jak i wołowego czy wieprzowego. Będzie także doskonale komponować się z rybami.
PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z SELERA I JABŁKA
Składniki
- 1 duże jabłko
- 6 łodyżek selera naciowego
- garść ziaren słonecznika
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Łodyżki selera umyć i pokroić w kosteczkę.
2. Jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę wielkością pasującą do selera.
3. Jogurt połączyć z majonezem, dodać sok z cytryny, sól oraz pieprz. Wymieszać.
4. Pokrojonego selera wraz z jabłkiem przełożyć do miseczki, polać przygotowanym sosem i wymieszać.
5. Na koniec posypać ziarnami słonecznika.
Zapraszamy również do wypróbowania naszych innych przepisów na surówki obiadowe takie jak: surówka z pora czy surówka z czerwonej kapusty i kukurydzy.