Ciasto z musem truskawkowym

Ciasto z musem truskawkowym na herbatnikach to doskonała propozycja na pyszny deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Ciasto jest orzeźwiające, lekkie, a jego wykonanie nie powinno zająć Wam więcej niż 15 minut. Dodatkowo nie wymaga pieczenia, więc idealnie sprawdzi się dla osób, które lubią słodkie, ale nie przepadają za pieczeniem. Jeśli szukacie pomysłu na prosty i smaczny deser, który świetnie sprawdzi się podczas wizyty niezapowiedzianych gości, ciasto z musem truskawkowym będzie idealnym wyborem.

CIASTO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM PRZEPIS

Składniki

  • 48 herbatników
  • 1 kg truskawek
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki cukru zwykłego
  • 1 śmietan-fix
  • 25 g żelatyny
  • posypka czekoladowa

Przygotowanie

  1. Truskawki myję, osuszam i oczyszczam z szypułek. Przekładam do kielicha blendera i miksuję na mus.

  2. Otrzymany mus przelewam do rondelka i stawiam na gazie. Dodaję 2 łyżki cukru i mieszam. Następnie dodaję żelatynę (proszek) i ponownie dokładnie mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Mus odstawiam do lekkiego stężenia.

  3. Na dnie formy 20×20 cm wykładam warstwę herbatników.

  4. Na herbatniki wykładam cienką warstwę musu truskawkowego i całość przykrywam ponownie herbatnikami. Czynność powtarzam do wyczerpania składników.

  5. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijam na sztywno z dodatkiem cukru pudru wymieszanego z śmietan-fixem.

  6. Gotową masę wykładam na ciasto. Wierzch posypuję posypką czekoladową.

  7. Ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Ciasto z musem truskawkowym przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Udostępnij!