Tosty jajeczne to świetny pomysł na pożywne śniadanie i kolację. Do ich przygotowania potrzebujemy tradycyjnego chleba tostowego, szynki, sera, jajek oraz ulubionych warzyw. Tosty jajeczne są bardziej sycące niż tradycyjne tosty z szynką i serem. Wszystko dzięki zawartości jajek, które są bogate w białko.
Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszne tosty jajeczne. Szybki i smaczny pomysł na ciepłą przekąskę. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem. Tosty jajeczne z pewnością Wam posmakują.
PRZEPIS NA TOSTY JAJECZNE
Składniki
- 4 kromki tostowego chleba
- 2 jajka
- 2 plastry szynki
- 4 plastry sera żółtego
- 1/2 cebuli
- 1/2 pomidora
- ketchup
- majonez
- sól
- pieprz
- koperek
Wykonanie
- Dwie kromki chleba smarujemy majonezem.
- Wykładamy na nie po plasterku szynki i ser.
- Pomidora kroimy w paseczki a cebule w kostkę. Wykładamy na kanapki, przykrywamy kolejnym plasterkiem sera. Smarujemy ketchupem.
- W dwóch kromkach chleba wykonujemy otwory przy pomocy szklanki. Umieszczamy je na serze. W otwory w chlebie wbijamy jajka, posypujemy solą oraz pieprzem.
- Całość wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Na wierzch możemy umieścić odrobinę masła startego na tarce – tosty będą bardziej chrupiące.
- Podajemy posypane świeżym koperkiem.