Udka na ryżu to doskonały pomysł na obiad, który robi się praktycznie sam. Nie trzeba wcześniej gotować ryżu, surowy wsypujemy do naczynia, dodajemy przyprawy, mięso i zapiekamy całość w jednym naczyniu w piekarniku.
Mięso wychodzi bardzo soczyste i miękkie w środku. Ryż sam w sobie jest aromatyczny i taki dobry, że można go wyjadać łyżką. Danie udka na ryżu nie wymaga długiego przygotowania i wielu składników, a smakuje wyśmienicie. Jeśli szukacie pomysłu na obiad, który posmakuje całej rodzinie, to gwarantuję, że udka na ryżu będą strzałem w dziesiątkę!
UDKA NA RYŻU – PRZEPIS
Składniki
- 1 torebka ryżu 150 g
- 2 udka z kurczaka
- 1 duża cebula
Marynata:
- łyżeczka przyprawy do kurczaka
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Zalewa:
- łyżeczka cukru
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 500 ml wody
- 4 łyżki ketchupu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Udka myjemy i obieramy ze skóry. Przyprawę do kurczaka, paprykę słodką i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z łyżką oliwy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy udka. Odstawiamy na pół godziny.
2. Dno naczynia żaroodpornego natłuszczamy i wysypujemy surowy ryż. Na ryżu układamy krążki cebuli, a na cebulę kładziemy zamarynowane mięso.
3. 500 ml wody zagotowujemy, dodajemy do niej 4 łyżki ketchupu, zioła prowansalskie, cukier, szczyptę pieprzu i soli. Powstałą mieszanką zalewamy naczynie.
4. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 70 minut, do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę.