
Wielkanocna Babka z Serem
Wielkanoc to czas, kiedy na naszych stołach królują tradycyjne potrawy, a wśród nich nie może zabraknąć domowej babki wielkanocnej. Jeśli w tym roku szukacie wyjątkowego przepis na babkę Wielkanocną, wypróbujcie przepis na wielkanocną babkę z serem! Ta wilgotna i delikatna babka łączy w sobie smak tradycyjnego ciasta z odrobiną twarogu, co nadaje jej wyjątkowego smaku.
Babka z serem to doskonała alternatywa dla klasycznych babek wielkanocny. Jej prosty skład i łatwy przepis sprawiają, że będzie idealnym wyborem dla każdego, kto chce zaskoczyć rodzinę czymś pysznym! Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA WIELKANOCNĄ BABKĘ Z SEREM
Składniki
- 5 jajek
- 200 g twarogu z wiaderka
- 320 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 180 ml olej
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka + sok z połowy cytryny
- olejek migdałowy
Wykonanie
- Do misy miksera przełożyć jajka, dodać cukier. Ubić na puszystą masę. Ciągle miksując stopniowo dodawać olej.
- Do masy jajecznej dodać ser z wiaderka, skórkę i sok z cytryny.
- Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Dodać do masy jajecznej i zmiksować do połączenia składników, pod koniec dodać olejek migdałowy.
- Formę z kominem natłuścić i posypać bułką tartą. Przełożyć masę i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 50 minut, do suchego patyczka.
- Babkę po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia, a następnie wyjąc z formy i udekorować wedle uznania.

