Wielkanocna babka z serem

Wielkanocna Babka z Serem

Wielkanoc to czas, kiedy na naszych stołach królują tradycyjne potrawy, a wśród nich nie może zabraknąć domowej babki wielkanocnej. Jeśli w tym roku szukacie wyjątkowego przepis na babkę Wielkanocną, wypróbujcie przepis na wielkanocną babkę z serem! Ta wilgotna i delikatna babka łączy w sobie smak tradycyjnego ciasta z odrobiną twarogu, co nadaje jej wyjątkowego smaku.

Babka z serem to doskonała alternatywa dla klasycznych babek wielkanocny. Jej prosty skład i łatwy przepis sprawiają, że będzie idealnym wyborem dla każdego, kto chce zaskoczyć rodzinę czymś pysznym! Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA WIELKANOCNĄ BABKĘ Z SEREM

Składniki

  • 5 jajek
  • 200 g twarogu z wiaderka
  • 320 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 180 ml olej
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka + sok z połowy cytryny
  • olejek migdałowy

Wykonanie

  1. Do misy miksera przełożyć jajka, dodać cukier. Ubić na puszystą masę. Ciągle miksując stopniowo dodawać olej. 

  2. Do masy jajecznej dodać ser z wiaderka, skórkę i sok z cytryny. 

  3. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Dodać do masy jajecznej i zmiksować do połączenia składników, pod koniec dodać olejek migdałowy. 

  4. Formę z kominem natłuścić i posypać bułką tartą. Przełożyć masę i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 50 minut, do suchego patyczka. 

  5. Babkę po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia, a następnie wyjąc z formy i udekorować wedle uznania. 
Wielkanocna babka z serem przepis
Przepis na Wielkanocną babka z serem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 568

Udostępnij!