Smaczna, rozgrzewająca i bardzo aromatyczna zupa mięsna z ryżem. Idealna na ciepły i smaczny obiad dla całej rodziny. Zupka jest bardzo sycąca i fajnie smakuje kolejnego dnia, kiedy smaki się przegryzą. Można ugotować ją dzień wcześniej wieczorem, a kolejnego dnia tylko odgrzać. Taką zupę z ryżem i mięsem mielonym można zaserwować również na kolację, kiedy organizujemy domowe przyjęcie.
Przepis na zupę mięsną z ryżem jest bardzo prosty, a sama zupa łatwa w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis, bo zupka jest pyszna.
ZUPA MIĘSNA Z RYŻEM – PRZEPIS
Składniki
- 500 g mięsa mielonego drobiowego
- 2 l bulionu
- 400 g pomidorów w puszce
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1/2 szklanki ryżu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej z łyżką oliwy patelni. Na patelnię przekładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy kilka minut razem z cebulą.
- Marchewkę oraz pietruszkę obieramy, kroimy w półplasterki i przekładamy na patelnię, podsmażamy kilka minut.
- Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w paski, dodajemy do duszących się warzyw.
- Mięso doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy na osobnej patelni na odrobinie oliwy.
- Do większego garnka przekładamy podsmażone warzywa, mięso, dodajemy zblendowane pomidory z puszki, paprykę słodką, paprykę ostrą, bazylię, cukier, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość gotujemy przez kilka minut. Po czasie do zupy wlewamy bulion i gotujemy przez 10 minut pod przykryciem.
- Kolejno do zupy wsypujemy surowy ryż i dalej gotujemy pod przykryciem przez 15 minut, do czasu aż ryż zmięknie. Pod koniec sprawdzamy smak i w razie konieczności doprawiamy solą oraz pieprzem.
Jeśli jesteście miłośnikami zup, polecam Wam również moje inne przepisy na pyszne zupki:
- Meksykańska zupa z mięsem mielonym
- Zupa krupnik
- Zupa pomidorowa
- Zupa z kurczakiem i pieczarkami
- Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków
- Ziemniaczanka z boczkiem