Ciasto budyniowe na herbatnikach to bardzo szybkie i proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia. Będzie idealnym wyborem dla osób, które lubią budyniowe kremy.
Bardzo lubię to ciasto, ponieważ jest bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Składa się z kilku prostych składników, które w połączeniu ze sobą smakują naprawdę świetnie. Każdy kawałek ciasta wręcz rozpływa się w ustach.
PRZEPIS NA CIASTO BUDYNIOWE NA HERBATNIKACH
Składniki
Przepis na tradycyjną blachę (24x35cm)
- duże opakowanie herbatników
- 400 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka żelatyny
- 1 opakowanie budyniu (40 g bez cukru)
- 300 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru pudru
Wykonujemy 2 takie masy, czyli liczbę składników na całe ciasto należy podwoić. Do jednej używamy budyniu wanilinowego a do drugiej czekoladowego.
Wykonanie
- Budyń przygotowujemy w 300 ml mleka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Żelatynę umieszczamy w szklance, zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody i odstawimy na kilka minut. Umieszczany na kilka sekund w mikrofali by żelatyna się rozpuściła.
- Budyń miksujemy, by lepiej się połączył z śmietanką.
- Schłodzoną śmietankę 30% ubijamy z cukrem pudrem. Ciągle miksując, dodajemy stopniowo budyń.
- Dodajemy płynną żelatynę i mieszany łyżką.
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy warstwę herbatników.
- Wykładamy czekoladową masę. Na masę układamy herbatniki.
- Rozsmarowujemy wanilinową masę. Przykrywamy herbatnikami.
- Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.