Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni

Z pewnością zgodzicie się ze stwierdzeniem, że domowy chleb smakuje najlepiej. U nas w domu w ostatnim czasie bardzo często gości chleb pszenno-żytni, ponieważ bardzo posmakował mojej rodzinie. Jest miękki, delikatny, z chrupiącą skórką. Świetnie smakuje jeszcze ciepły z dodatkiem masła czy ulubionego dżemu.

Do przygotowania domowego chleba nie potrzeba żadnych skomplikowanych składników, ani sprzętów. Można go przygotować w bardzo szybki i łatwy sposób. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CHLEB PRZENNO – ŻYTNI

Składniki

  • 300 g mąki pszennej 
  • 300 g mąki żytniej 
  • 350 ml ciepłej wody 
  • 30 g świeżych drożdży  
  • 3 łyżki oleju/oliwy 
  • łyżeczka cukru 
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie

  • Drożdże rozkruszyć. Dodać do wody wymieszanej z cukrem. Zamieszać i odstawić na 10-15 minut.
  • Wymieszać mąki, olej, sól. Dodać wyrośnięte drożdże. Wyrobić jednolite ciasto.
  • Wyrobione ciasto umieścić w posypanej mąką misce, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Ciasto przełożyć do keksówki (30×10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 20 min do wyrośnięcia.
  • Piec przez 40 minut w 200 stopniach, grzanie góra/dół.
domowy chleb pszenno-żytni
przepis na domowy chleb

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij!