Chleb pszenno-żytni
Z pewnością zgodzicie się ze stwierdzeniem, że domowy chleb smakuje najlepiej. U nas w domu w ostatnim czasie bardzo często gości chleb pszenno-żytni, ponieważ bardzo posmakował mojej rodzinie. Jest miękki, delikatny, z chrupiącą skórką. Świetnie smakuje jeszcze ciepły z dodatkiem masła czy ulubionego dżemu.
Do przygotowania domowego chleba nie potrzeba żadnych skomplikowanych składników, ani sprzętów. Można go przygotować w bardzo szybki i łatwy sposób. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CHLEB PRZENNO – ŻYTNI
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 300 g mąki żytniej
- 350 ml ciepłej wody
- 30 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oleju/oliwy
- łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie
- Drożdże rozkruszyć. Dodać do wody wymieszanej z cukrem. Zamieszać i odstawić na 10-15 minut.
- Wymieszać mąki, olej, sól. Dodać wyrośnięte drożdże. Wyrobić jednolite ciasto.
- Wyrobione ciasto umieścić w posypanej mąką misce, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
- Ciasto przełożyć do keksówki (30×10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 20 min do wyrośnięcia.
- Piec przez 40 minut w 200 stopniach, grzanie góra/dół.