Chlebek bananowy to prosty i sprawdzony sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Ten wypiek zawsze się udaje, a do tego jest banalnie prosty do zrobienia i cudownie smakuje. Jest puszysty, wilgotny i pięknie pachnie. Chlebek bananowy możesz jeść sam, z twarożkiem, dżemem, masłem orzechowym lub z czymkolwiek innym na co będziesz mieć ochotę. Ze wszystkim smakuje wyśmienicie!
PRZEPIS NA CHLEBEK BANANOWY
Składniki
- 3 duże banany
- 2 jajka
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka miodu
Dodatkowo:
- kawałki gorzkiej czekolady
- orzechy
Wykonanie
1. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Do powstałej masy dodajemy czekoladę połamaną na mniejsze kawałki oraz orzechy (można również dodać rodzynki lub inne bakalie).
3. Tak przygotowaną masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy przez 30 minut w 170 stopniach.