Dziś mam dla Was przepis na wspaniałe ciasto, które łączy w sobie smak czekolady, malin i śmietanki. Ciasto pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje jak również do popołudniowej kawy. Przepis na ciasto czekoladowo-śmietankowe z malinami jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami i macie pewność, że ciasto wyjdzie idealne.
CIASTO CZEKOLADOWO-ŚMIETANKOWE Z MALINAMI
Składniki
Biszkopt
- 50 g mąki pszennej tortowej
- 3 jajka
- 30 g kakao
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
Masa czekoladowa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Masa śmietankowa
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Dodatkowo
- 50 g czekolady białej
- 50 g czekolady mlecznej
- ok. 200 g malin
Przygotowanie
Masa czekoladowa
- W rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę. Następnie dodajemy czekoladę gorzką i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Biszkopt
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Na koniec żółtka, jedno po drugim.
- Mąkę mieszamy z kakao i przesypujemy do masy jajecznej. Mieszamy łyżką do połączenia.
- Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 24 x 24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 25 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia.
- Masę czekoladową wyjmujemy z lodówki i ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu. Krem wykładamy na przestygnięty biszkopt.
- Na kremie układamy maliny.
Masa śmietankowa
- Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu. Masę wykładamy na maliny.
- Czekoladę białą oraz mleczną ścieramy na tarce i posypujemy nimi wierzch ciasta.
- Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia i schłodzenia.