Lekkie i delikatne ciasto makowe z pysznym kremem śmietankowym to obowiązkowy deser na świątecznym stole. Ciasto jest niesamowicie proste do zrobienia, dlatego nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni mogą brać się za pieczenie.
To rewelacyjne ciasto makowe z pewnością zachwyci Wasze podniebienia i posmakuje Waszym gościom. W naszym domu zebrało wiele pochwał, dlatego też gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Miłego pieczenia!
CIASTO MAKOWE – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 120 g mąki pszennej
- 5 jajek
- 220 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g maku (ziarna)
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
MASA
- 1 galaretka krystaliczna lub cytrynowa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml gorącej wody
- 1 łyżka cukru pudru
DODATKOWO
- 50 g mlecznej czekolady
Wykonanie
- Blaszkę 24×24 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy i mieszamy ze sobą.
- Białka oddzielamy od żółtek. Należy pamiętać, by wcześniej wyciągnąć je z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Następnie białka przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, za pomocą miksera. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, ubijamy do uzyskania szklistej masy.
- Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku, mieszamy do połączenia składników.
- Do masy jajecznej wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz mak i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Całość przekładamy do blaszki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy przez 35 minut, grzanie góra-dół. Gotowy biszkopt makowy odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przekrawamy na dwa blaty.
- Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
- Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru oraz serka mascarpone na sztywną pianę. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlewamy przestygniętą, ale ciągle płynną galaretkę. Masę odstawiamy na kilka minut, by zaczęła tężeć.
- 3/4 przygotowanej masy wykładamy na biszkopt makowy, przykrywamy go drugim biszkoptem. Na wierzchu rozprowadzamy pozostałą masę i posypujemy ją startą na tarce czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.