Ciasto makowe

Lekkie i delikatne ciasto makowe z pysznym kremem śmietankowym to obowiązkowy deser na świątecznym stole. Ciasto jest niesamowicie proste do zrobienia, dlatego nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni mogą brać się za pieczenie. 

To rewelacyjne ciasto makowe z pewnością zachwyci Wasze podniebienia i posmakuje Waszym gościom. W naszym domu zebrało wiele pochwał, dlatego też gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Miłego pieczenia!

CIASTO MAKOWE – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 120 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 220 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g maku (ziarna)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

MASA

  • 1 galaretka krystaliczna lub cytrynowa
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml gorącej wody
  • 1 łyżka cukru pudru

DODATKOWO

  • 50 g mlecznej czekolady

Wykonanie

  • Blaszkę 24×24 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy i mieszamy ze sobą.
  • Białka oddzielamy od żółtek. Należy pamiętać, by wcześniej wyciągnąć je z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Następnie białka przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, za pomocą miksera. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, ubijamy do uzyskania szklistej masy.
  • Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku, mieszamy do połączenia składników.
  • Do masy jajecznej wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz mak i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Całość przekładamy do blaszki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy przez 35 minut, grzanie góra-dół. Gotowy biszkopt makowy odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przekrawamy na dwa blaty.
  • Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru oraz serka mascarpone na sztywną pianę. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlewamy przestygniętą, ale ciągle płynną galaretkę. Masę odstawiamy na kilka minut, by zaczęła tężeć.
  • 3/4 przygotowanej masy wykładamy na biszkopt makowy, przykrywamy go drugim biszkoptem. Na wierzchu rozprowadzamy pozostałą masę i posypujemy ją startą na tarce czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto makowe

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!