Proste ciasto z ananasem z puszki

Ananas z puszki to świetny dodatek do sałatek, dań na ciepło, a także do ciast i deserów. Ma słodko-kwaśny smak, jest aromatyczny i soczysty. W dzisiejszym wpisie mam dla Was przepis na proste, a zarazem bardzo smaczne ciasto z ananasem bez pieczenia.

Ciasto z ananasem z puszki idealnie sprawdzi się na różne okazje i imprezy. Jest orzeźwiający w smaku i ładnie prezentuje się na stole. Ponadto jest szybki i prosty w przygotowaniu, ponieważ nie wymaga pieczenia. Zapraszam do zapoznania się z przepisem i jak zawsze zachęcam do wykonania!

CIASTO Z ANANASEM Z PUSZKI PRZEPIS

Składniki

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 3 łyżki żelatyny
  • 120 ml gorącej wody

Masa cappuccino:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki czekoladowego cappuccino (proszek)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody

Dodatkowo:

  • 1 puszka ananasa w syropie (565g)
  • 15 kakaowych herbatników
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml gorącej wody

Przygotowanie

  • Formę (24×24) wyłożyć papierem do pieczenia i na spodzie ułożyć herbatniki.

    Masa serowa:
  • żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
  • Czekoladę zetrzeć na tarce.
  • Twaróg sernikowy przełożyć do miski i krótko zmiksować z cukrem pudrem.
  • Następnie cały czas miksując wlać przestygniętą, ale nadal płyną żelatynę.
  • Na koniec wsypać startą czekoladę i zmiksować do połączenia składników.
  • Tak przygotowaną masę wyłożyć na herbatniki i całość wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

    Masa cappuccino:
  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
  • Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie cały czas miksując, dodać proszek cappuccino. Pod koniec wlać przestygniętą żelatynę.
  • Masę wyłożyć na ciasto i ponownie wstawić do lodówki na godzinkę.

    Galaretka:
  • sok z ananasa + 500 ml wody podgrzać i rozpuścić w nim galaretki. Odstawić do lekkiego stężenia.
  • Krążki ananasa pokroić na mniejsze kawałki.
  • Na ciasto wyłożyć pokrojonego ananasa i całość zalać tężejącą galaretką.
  • Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Proste ciasto z ananasem z puszki
ciasto z ananasem bez pieczenia

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!