Ananas z puszki to świetny dodatek do sałatek, dań na ciepło, a także do ciast i deserów. Ma słodko-kwaśny smak, jest aromatyczny i soczysty. W dzisiejszym wpisie mam dla Was przepis na proste, a zarazem bardzo smaczne ciasto z ananasem bez pieczenia.
Ciasto z ananasem z puszki idealnie sprawdzi się na różne okazje i imprezy. Jest orzeźwiający w smaku i ładnie prezentuje się na stole. Ponadto jest szybki i prosty w przygotowaniu, ponieważ nie wymaga pieczenia. Zapraszam do zapoznania się z przepisem i jak zawsze zachęcam do wykonania!
CIASTO Z ANANASEM Z PUSZKI PRZEPIS
Składniki
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 3 łyżki żelatyny
- 120 ml gorącej wody
Masa cappuccino:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki czekoladowego cappuccino (proszek)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- 1 puszka ananasa w syropie (565g)
- 15 kakaowych herbatników
- 2 galaretki cytrynowe
- 500 ml gorącej wody
Przygotowanie
- Formę (24×24) wyłożyć papierem do pieczenia i na spodzie ułożyć herbatniki.
Masa serowa:
- żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
- Czekoladę zetrzeć na tarce.
- Twaróg sernikowy przełożyć do miski i krótko zmiksować z cukrem pudrem.
- Następnie cały czas miksując wlać przestygniętą, ale nadal płyną żelatynę.
- Na koniec wsypać startą czekoladę i zmiksować do połączenia składników.
- Tak przygotowaną masę wyłożyć na herbatniki i całość wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Masa cappuccino: - Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie cały czas miksując, dodać proszek cappuccino. Pod koniec wlać przestygniętą żelatynę.
- Masę wyłożyć na ciasto i ponownie wstawić do lodówki na godzinkę.
Galaretka:
- sok z ananasa + 500 ml wody podgrzać i rozpuścić w nim galaretki. Odstawić do lekkiego stężenia.
- Krążki ananasa pokroić na mniejsze kawałki.
- Na ciasto wyłożyć pokrojonego ananasa i całość zalać tężejącą galaretką.
- Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.