Ciasto z borówkami to obowiązkowa pozycja do upieczenia w lato i nie tylko. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto przepyszne i ładnie prezentuje się na stole.
Ciasto z borówkami doskonale sprawdzi się na różne okazje takie, jak przyjęcia rodzinne, urodziny czy święta. Ciasto składa się z 4 warstw: biszkoptu, masy truskawkowej, kremu śmietankowego i galaretki z borówkami. Wszystko idealnie się ze sobą komponuje i obłędnie smakuje. Polecam!
CIASTO Z BORÓWKAMI PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 140 g mąki pszennej tortowej
- 4 jajka (temp. pokojowa)
- 140 g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
Masa I
- 400 g jogurtu truskawkowego
- 450 g serka homogenizowanego truskawkowego
- 1 łyżka żelatyny
- 60 ml wody
Masa II
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 450 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 60 ml wody
Warstwa z galaretką
- 2 galaretki porzeczkowe
- 700 ml wody
- 300 g borówek
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie stopniowo dodawać cukier. Kolejno dodawać żółtka, jedno po drugim. Na koniec dodać przesianą mąkę i całość delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.
- Masę przełożyć na blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Masa I
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
- Do miski przełożyć serki homogenizowane i jogurt truskawkowy. Zmiksować do połączenia. Pod koniec wlać przestudzoną żelatynę.
- Masę wyłożyć na przestygnięty biszkopt i całość wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Masa II
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie cały czas ubijając, stopniowo dodawać serek homogenizowany waniliowy.
- Na koniec wlać przestudzoną żelatynę.
- Masę przełożyć na ciasto i całość ponownie wstawić do lodówki na 1 godzinę do lekkiego stężenia.
Warstwa z galaretką
- Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do przestygnięcia.
- Na wierzchu ciasta ułożyć borówki i zalać tężejącą galaretką.
- Gotowe ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.
Dzień dobry. Jakim cudem zmieściło się Pani tyle wartsw w blaszce o wymiarach 24×24? Robię ciasto drugi raz, w standardowej prostokątnej blaszce, i tyle warstw nie chce wejść.
Owszem, ciasto jest dość wysokie. Zakupiłam sobie regulowaną blaszkę o wysokich rantach i świetnie się sprawdza w przypadku wysokich ciast 🙂