Szukacie pomysłu na proste, ale smaczne i efektowne ciasto bez pieczenia? Nasze ciasto z kremem chałwowym z pewnością spełni wasze oczekiwania.
Ciasto z kremem chałwowym bez pieczenia to propozycja na wyśmienity deser, który doskonale sprawdzi się na różne okazje. Ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale i obłędnie smakuje. Kruche herbatniki w połączeniu z pysznym kremem chałowywm tworzą niezwykłą kompozycję smakową, która posmakuje każdemu. Dodatkowo ciasto jest ekspresowe w przygotowaniu, więc spodoba się szczególnie tym, którzy nie lubią spędzać długich godzin w kuchni.
CIASTO Z KREMEM CHAŁWOWYM PRZEPIS
Składniki
- 100 g chałwy
- 250 g mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g masy krówkowej
- 60 herbatników maślanych
- 1 śmietan-fix
- 2 garści płatków migdałowych
Przygotowanie
1. Śmietankę i mascarpone ubić na puszystą masę. Następnie dodać masę krówkową i śmietan-fix. Wymieszać szpatułką do połączenia. Na koniec dodać pokruszoną chałwę i ponownie wymieszać.
2. Formę o wymiarach 20×20 cm wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki warstwa masy i całość przykryć kolejną warstwą herbatników. Przekładać do wyczerpania składników.
3. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni i posypać wierzch ciasta.
4. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.