Ciasto z malinami łyżką mieszane to jeden z najłatwiejszych przepisów na ciasto z owocami do kawy. Można je przygotować bez użycia miksera, a czas samego przygotowania to zaledwie kilka minut. Wystarczy jedynie wymieszać wszystkie składniki, ułożyć na nich maliny i upiec. Brzmi banalnie prawda?
Ciasto mieszane łyżką to bardzo prosty wypiek, który zawsze się udaje. Należy jednak pamiętać by zbyt długo nie mieszać składników oraz by były one w temperaturze pokojowej.
CIASTO Z MALINAMI ŁYŻKĄ MIESZANE – PRZEPIS
Składniki
- 200 g świeżych malin
- 4 jajka
- 150 g drobnego cukru
- 140 g mąki
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
- Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier zwykły i jajka. Całość wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi lekko natłuścić. Przełożyć ciasto i wyrównać.
- Maliny kolejno obtaczać w mące i układać na cieście. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut, grzanie góra-dół.