Wilgotne i puszyste ciasto ze śliwkami, które robi się bardzo szybko z kilku prostych składników. Ciasto doskonale sprawdzi się do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty.
Przepis na ciasto ze śliwkami jest bardzo prosty i szybki. Składniki nie są wyszukane i zapewne każdy znajdzie je w swojej kuchni. Jeśli nie macie pod ręką śliwek, z powodzeniem możecie użyć innych owoców takich jak, borówki, maliny czy wiśnie. W każdej wersji ciasto będzie smakować rewelacyjnie.
CIASTO ZE ŚLIWKAMI W 15 MINUT
Składniki
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 śliwek
Przygotowanie
- Jajka utrzeć z cukrem do białości. Następnie ciągle miksując, wlewać olej.
- Mąkę wymieszać z proszkiem i do pieczenia. Stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksując na małych obrotach.
- Ciasto przełożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać pokrojone na mniejsze kawałki śliwki.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.