Apetyczny i łatwy w przygotowaniu cynamonowy sernik z jabłkami. Pyszne, idealne do kawy ciasto, któremu ciężko się oprzeć! Nie tylko świetnie smakuje, ale także fantastycznie pachnie!
Cynamonowy sernik z jabłkami to ciasto, które pokocha każdy. Jest to połączenie tradycyjnego sernika z nutką szarlotki, a te dwa wypieki chyba każdy uwielbia. Dlatego tym bardziej sernik z jabłkami na pewno przypadnie Wam do gustu, zapraszam na przepis.
CYNAMONOWY SERNIK Z JABŁKAMI – PRZEPIS
Składniki
MASA SEROWA
- 1 kg twarogu półtłustego
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 40 g budyniu śmietankowego bez cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego skyr
JABŁKA
- 0,5 kg obranych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1-2 łyżki bułki tartej
KRUSZONKA
- 75 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g masła
Wykonanie
- Twaróg przepuścić przez maszynkę, ja zrobiłam to raz, bo lubię sernik z delikatnymi grudkami sera, jeśli tego nie lubicie, należy przepuścić go dwukrotnie przez maszynkę.
- Zmiksować razem twaróg, jajka, cukier, proszek budyniowy oraz jogurt naturalny.
- Formę do pieczenia 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przelać do niej masę serową.
- Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w kosteczkę.
- Jabłka połączyć z cynamonem oraz bułką tartą. Wchłonie ona sok, który puszczą jabłka podczas pieczenia.
- Mąkę, cukier i masło połączyć ze sobą tworząc kruszonkę.
- Jabłka ułożyć na wierzch ciasta, posypać kruszonką.
- Piec w 180 stopniach góra/dół przez 50 minut.