Cynamonowy sernik z jabłkami

Apetyczny i łatwy w przygotowaniu cynamonowy sernik z jabłkami. Pyszne, idealne do kawy ciasto, któremu ciężko się oprzeć! Nie tylko świetnie smakuje, ale także fantastycznie pachnie!

Cynamonowy sernik z jabłkami to ciasto, które pokocha każdy. Jest to połączenie tradycyjnego sernika z nutką szarlotki, a te dwa wypieki chyba każdy uwielbia. Dlatego tym bardziej sernik z jabłkami na pewno przypadnie Wam do gustu, zapraszam na przepis.

CYNAMONOWY SERNIK Z JABŁKAMI – PRZEPIS

Składniki

MASA SEROWA

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 40 g budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego skyr

JABŁKA 

  • 0,5 kg obranych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżki bułki tartej

KRUSZONKA

  • 75 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Wykonanie

  • Twaróg przepuścić przez maszynkę, ja zrobiłam to raz, bo lubię sernik z delikatnymi grudkami sera, jeśli tego nie lubicie, należy przepuścić go dwukrotnie przez maszynkę. 
  • Zmiksować razem twaróg, jajka, cukier, proszek budyniowy oraz jogurt naturalny. 
  • Formę do pieczenia 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przelać do niej masę serową.
  • Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w kosteczkę.
  • Jabłka połączyć z cynamonem oraz bułką tartą. Wchłonie ona sok, który puszczą jabłka podczas pieczenia.
  • Mąkę, cukier i masło połączyć ze sobą tworząc kruszonkę.
  • Jabłka ułożyć na wierzch ciasta, posypać kruszonką.
  • Piec w 180 stopniach góra/dół przez 50 minut.
Cynamonowy sernik z jabłkami
Cynamonowy sernik z jabłkami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!