Królowa jesiennych ciast, czyli szarlotka, tym razem w wersji deserowej. Pyszne prażone jabłka z dodatkiem cynamonu, kruche maślane ciasteczka i bita śmietana to połączenie, któremu nikt się nie oprze. Deser a’la szarlotka jest bardzo łatwy oraz szybki do zrobienia i co najważniejsze przepyszny! Doskonale sprawdzi się jako słodka przekąska do popołudniowej kawy czy herbaty.
DESER A’LA SZARLOTKA PRZEPIS
Składniki / 4-5 porcji
- ok. 20 herbatników maślanych
- 6 jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 330 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- kilka kostek czekolady
Przygotowanie
1. Jabłka obieram i kroję w kosteczkę. Przekładam na patelnię, dodaję cynamon i smażę do miękkości.
2. Herbatniki kruszę na drobne kawałki.
3. Śmietankę kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem.
4. Do szklanek lub pucharków wsypuję pokruszone herbatniki, następnie wykładam przestudzone jabłka i bitą śmietanę. Wierzch posypuję startą na tarce czekoladą.