Deser banoffee pie

W niespełna 15 minut przygotujecie ten deser w szklankach i zachwycicie każdego! Idealna propozycja na „coś słodkiego” do czarnej kawy lub herbaty w leniwe popołudnie.

Przepis na deser banoffee pie jest bardzo prosty i szybki. Nie wymaga wielu składników, a jest przepyszny i ładnie prezentuje się na stole. Wystarczy pokruszyć ciasteczka, przełożyć je masą krówkową, ułożyć banany i dodać ubitą śmietanę. Pyszne banoffee pie gotowe! Jeśli lubicie takie szybkie deserki, które doskonale sprawdzą się na każdą okazję, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis.

DESER BANOFFEE PIE PRZEPIS

Składniki (na 2 porcje)

  • 2 banany
  • 10 herbatników maślanych
  • 100 g masy krówkowej
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • czekolada do dekoracji

Przygotowanie

1. Herbatniki kruszymy na mniejsze kawałki.

2. Banany obieramy i kroimy w plasterki.

3. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.

4. Do wysokich szklanek wsypujemy porcję pokruszonych ciasteczek. Następnie rozprowadzamy warstwę masy krówkowej, a na niej układamy plastry bananów, opierając je o ściankę szklanki. Środek wypełniamy ubitą śmietanką.

5. Na śmietance układamy kolejną warstwę pokruszonych herbatników, na nich masa krówkowa, banany i śmietanka. Wierzch posypujemy drobno posiekaną czekoladą lub innymi dodatkami.

6. Deserki schłodzić w lodówce co najmniej godzinę przed podaniem.

Deser banoffee pie przepis
przepis na deser banoffee pie

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 2.3 / 5. Oddanych głosów: 3

Udostępnij!