Najlepsza pizza na dużą blachę! Ta pyszna pizza familijna to idealny pomysł na przekąskę na rodzinne spotkanie, przyjęcie czy kolację. Pizza jest bardzo smaczna, ciasto wręcz idealne, a dodatki można zmieniać wedle własnych upodobań.
Domową pizzę zazwyczaj podaję z sosem czosnkowym domowej roboty i ketchupem. Jest naprawdę pyszna i bardzo łatwa do zrobienia. Mojej rodzince bardzo posmakowała, dlatego też ta domowa pizza gości w naszym domu bardzo często. Polecam i Wam wypróbować przepis, na pewno nie pożałujecie.
DOMOWA PIZZA NA DUŻĄ BLACHĘ – PRZEPIS
Składniki
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 7 g drożdży instant
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
Dodatki na pizzę
- 300 g usmażonego w przyprawie kebab-gyros kurczaka1 cebula czerwona
- 5 pieczarek
- 150 g tartej mozzarelli
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 szklanki kukurydzy
- 5 łyżek sosu pomidorowego
- garść poszatkowanej kapusty pekińskiej
- 5 pomidorków koktajlowych
Wykonanie
- Drożdże instant rozpuścić w letniej wodzie i dostawić na kilka minut.
- Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, oliwę oraz wymieszane w wodzie drożdże. Całość zagnieść na ciasto, uformować kulkę i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto wyciągnąć z miski, delikatnie rozwałkować i przełożyć na dużą blaszkę z piekarnika, wyścieloną wcześniej papierem do pieczenia.
- Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać tartą mozzarellą, posiekaną cebulą. Następnie wyłożyć pieczarki, paprykę, kurczaka, kukurydzę.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 15 minut, grzanie z termoobiegiem. Gotową pizzę udekorować posiekaną kapustą pekińską i pomidorkami koktajlowymi.