Chyba każdy uwielbia domowe pieczywo. Ciepłe, mięciutkie z chrupiącą skórką. Jestem pewna, że nikt nie odmówi kromeczki świeżego chleba, posmarowanego masłem.
Mój domowy chleb wychodzi bardzo mięciutki, łatwo się kroi, pięknie pachnie, a dodatkowo rewelacyjnie smakuje. Sam przepis na chleb jest naprawdę mało skomplikowany, więc tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Taki domowy chlebek idealnie sprawdzi się na śniadanie czy kolację w połączeniu z szynką, serem i innymi ulubionymi dodatkami. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA DOMOWY CHLEB
Składniki
* składniki na 3 keksówki
ROZCZYN
- 1 kg mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 1,3 l wody
- 4 łyżeczki cukru
DODATKOWO
- 1,2 kg mąki
- 4 łyżeczki cukru
- 5 łyżeczek soli
- 4 łyżki oleju
- garść dyni
- 2 garście słonecznika
- garść lnu
- garść sezamu
Wykonanie
- Wszystkie składniki na rozczyn umieścić w bardzo dużym garnku ponieważ będzie on dość mocno pracować. Odstawić na ok. 10 h.
- Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto rękami.
- Keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić. Ciasto przełożyć do keksówek. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1h.
- Chlebki piec 1 h w 200 stopniach.
- Po upieczeniu wyjąć z formy i dokładnie zawinąć w ręcznik bądź ścierkę by zmiękła skórka.