Roladki z kurczaka z pieczarkami to świetny pomysł na rodzinny obiad. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z pieczarkami uduszonymi z cebulką to zdecydowanie strzał w dziesiątkę. Roladki są bardzo delikatne, soczyste, wręcz rozpływają się w ustach. Z pewnością zachwycą podniebienie każdego z Was.
Poniżej znajdziecie prosty a zarazem wyszukany przepis na domowe roladki drobiowe z pieczarkami. Pyszne danie obiadowe, które musicie wypróbować. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA ROLADKI Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
- papryka słodka
- natka pietruszki
- 1 kulka mozarelli
Wykonanie
- Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i podzielić na kawałki, a te rozbić jak na tradycyjne kotlety. Każdy z nich doprawić solą, pieprzem, papryką słodką oraz przyprawą do kurczaka z obu stron.
- Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na odrobinie masła. Do duszącej się cebuli dodać pokrojone w kosteczkę pieczarki, smażyć do momentu, aż zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawić solą oraz pieprzem.
- Przygotowany farsz wyłożyć na przyprawione mięso, a następnie zwinąć w roladki.
- Roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać posiekaną pietruszką.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem przez 30 minut. PO upływie czasu zdjąć pokrywkę, posypać startą na tarce mozarellą i zapiekać kilka minut, do momentu stopnienia się sera.