Fasolka szparagowa z mięsem mielonym w sosie pomidorowym to super pomysł na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad. Warto je przygotować w sezonie na fasolkę szparagową, ponieważ ze świeżą fasolką smakuje najlepiej.
Danie to w swoim smaku nieco przypomina spaghetti, zamiast makaronu dodana jest właśnie fasolka szparagowa. Fajnie komponuje się z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis!
FASOLKA SZPARAGOWA Z MIĘSEM MIELONYM W SOSIE POMIDOROWYM – PRZEPIS
Skadniki
- 400 g mięsa mielonego
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 400 g fasolki szparagowej
- pęczek szczypiorku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/4 papryki ostrej
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać odrobinę masła, przełożyć cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć.
- Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki. Dodać do cebuli i podsmażyć kilka minut.
- Mięso mielone doprawić solą i pieprzem, przełożyć na patelnię z cebulą i podsmażać, co jakiś czas mieszając.
- Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki. W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli, na gotującą się wodę przełożyć fasolkę, gotować około 10 minut, do miękkości, odcedzić.
- Na patelnię z mięsem mielonym przełożyć pomidory z puszki, dodać sos sojowy, słodką paprykę, paprykę ostrą, bazylię suszoną, miód, sól oraz pieprz. Całość razem podsmażać kilka minut.
- Pod koniec na patelnię przełożyć ugotowaną fasolkę i przemieszać. Gotowe danie udekorować szczypiorkiem.