Biskwity z bitą śmietaną i owocami

Biskwity, czyli puszyste biszkoptowe omleciki, które doskonale sprawdzą się na śniadanie lub kolację. Wypełnione bitą śmietaną i owocami smakują wybornie i nie można przestać się nimi zajadać. Przepis na biskwity jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Wszystko, co potrzebne do ich przygotowania z pewnością znajdziecie w swojej kuchni. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji jeść tego smakołyku, koniecznie musicie wypróbować jak najszybciej.

BISKWITY Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI PRZEPIS

Składniki / 6 porcji

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru

Krem śmietankowy

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatki

  • kiwi
  • kilka truskawek
  • pokruszona czekolada
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na puszystą masę. Następnie ciągle ubijając dodać cukier.

2. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Zmiksować do połączenia składników.

3. Mąki przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

4. Blaszkę z piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć łyżką na blachę, tworząc 6 kółek o średnicy około 15 cm.

5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 8 minut.

6. Jeszcze ciepłe biszkopciki odkleić delikatnie od papieru i złożyć na pół. Przykryć ściereczką i odstawić do przestygnięcia.

7. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę.

8. Przestygnięte biszkopciki wypełnić bitą śmietaną i owocami. Wierzch posypać cukrem pudrem i pokruszoną czekoladą.

Biskwity z bitą śmietaną i owocami przepis
Biskwity z bitą śmietaną
Biszkopciki z bitą śmietaną i owocami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 15

Udostępnij!