Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc zapraszam do wypróbowania przepisu na przepyszne gniazdka, zwane również pączkami wiedeńskimi lub hiszpańskimi.
Gniazda to nic innego jak rodzaj pączków smażonych, ale w innej formie i z innego ciasta. Są bardzo delikatne w smaku, puszyste i mięciutkie. Ponadto są mniej czasochłonne niż tradycyjne pączki na drożdżach, gdyż przygotowuje się je z ciasta parzonego. Poznaj prosty przepis na domowe gniazdka. Gwarantuję, że zrobią furorę!
PRZEPIS NA GNIAZDKA
Składniki (na ok. 15 sztuk)
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka wody
- 3 jajka (rozmiar M)
- 50 g masła
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
1. Do garnka wlać wodę, dodać masło i szczyptę soli. Podgrzewać do momentu, aż masło się rozpuści.
2. Następnie zmniejszyć ogień i jednym ruchem wsypać całą mąkę. Całość energicznie mieszać do powstania gładkiej, jednolitej masy.
3. Gotowe ciasto zdjąć z palnika i pozostawić do całkowitego przestygnięcia.
4. Po ostygnięciu dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką. Ciasto będzie gotowe, gdy stanie się kremowe i jednolite.
5. Tak przygotowane ciasto przełożyć do szprycy, lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Formować kółka, wyciskając masę bezpośrednio na kwadraciki wycięte z papieru do pieczenia.
6. W szerokim garnku rozgrzać olej do temperatury 180 st. C. Jeśli nie macie termometru wystarczy wrzucić kawałek ciasta. Jeśli nie opada na dno i zaczyna się wolno rumienić, to znaczy że temperatura jest odpowiednia.
7. Wkładać pączki do tłuszczu papierem do góry i smażyć aż się odkleją od papieru. Usunąć papier i smażyć na złoty kolor z obu stron.
8. Po usmażeniu pączki przełożyć na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami kuchennymi, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
9. Posypać cukrem pudrem.