Jabłka w cieście naleśnikowym

Jabłka w cieśnie naleśnikowym to super pomysł na prosty deser, a także fajna przekąska, szczególnie dla najmłodszych. Obtoczone w cieście naleśnikowym jabłka smakują naprawdę rewelacyjnie. Finalnie posypane cukrem pudrem pięknie prezentują się na talerzu. To bardzo prosta przekąska, którą można zaserwować na śniadanie, kolację, a także na domowym przyjęciu.

Jak przygotować jabłka w cieście naleśnikowym? Otóż bardzo prosto! Poniżej znajdziecie dokładną instrukcję oraz listę niezbędnych składników!

Polecam również przepis na domowe racuchy na kefirze z jabłkami.

JABŁKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM – PRZEPIS

Składniki

  • 150 ml mleka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru
  • 4 jabłka
  • cukier puder 
  • olej do smażenia

Wykonanie

  • Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wbić jajko, wlać mleko, dodać cukier wanilinowy i zwykły, wymieszać. 
  • Jabłka obrać, pokroić w krążki o grubości około 0,5 cm. Z każdego krążka kolejno usunąć środek z częścią gniazda nasiennego. 
  • Na rozgrzaną z olejem patelnie, kolejno wykładać obtoczone w cieście krążki jabłek. Smażyć z obu stron na rumiany kolor. 
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Jabłka w cieście naleśnikowym przepis
Jabłka w cieście naleśnikowym
Jabłka w cieście naleśnikowym

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.7 / 5. Oddanych głosów: 3

Udostępnij!