Jabłka w cieście naleśnikowym

Jabłka w cieśnie naleśnikowym to super pomysł na prosty deser, a także fajna przekąska, szczególnie dla najmłodszych. Obtoczone w cieście naleśnikowym krążki jabłka smakują naprawdę rewelacyjnie. Finalnie posypane cukrem pudrem pięknie prezentują się na talerzu. To bardzo prosta przekąska, którą można zaserwować na śniadanie, kolację, a także na domowym przyjęciu.

Jak przygotować jabłka w cieście naleśnikowym? Otóż bardzo prosto! Poniżej znajdziecie dokładną instrukcję oraz listę niezbędnych składników.

Polecam również przepis na domowe racuchy na kefirze z jabłkami.

JABŁKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM – PRZEPIS

Składniki

  • 150 ml mleka
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru
  • 4 jabłka
  • cukier puder 
  • olej do smażenia

Wykonanie

  1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wbić jajko, wlać mleko, dodać cukier wanilinowy i zwykły, wymieszać. 

  2. Jabłka obrać, pokroić w krążki o grubości około 0,5 cm. Z każdego krążka kolejno usunąć środek z częścią gniazda nasiennego. 

  3. Na rozgrzaną z olejem patelnie, kolejno wykładać obtoczone w cieście krążki jabłek. Smażyć z obu stron na rumiany kolor. 

  4. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Jabłka w cieście naleśnikowym przepis
Jabłka w cieście naleśnikowym
Jabłka w cieście naleśnikowym

Podsumowanie

Jabłka w cieście naleśnikowym to przekąska, która nigdy się nie znudzi. Są ekspresowe w przygotowaniu, nie wymagają skomplikowanych składników i zawsze się udają. To deser, który sprawi radość zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a dodatkowo pięknie pachnie i cudownie wygląda!

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 117

Udostępnij!