Jabłka w cieśnie naleśnikowym to super pomysł na prosty deser, a także fajna przekąska, szczególnie dla najmłodszych. Obtoczone w cieście naleśnikowym jabłka smakują naprawdę rewelacyjnie. Finalnie posypane cukrem pudrem pięknie prezentują się na talerzu. To bardzo prosta przekąska, którą można zaserwować na śniadanie, kolację, a także na domowym przyjęciu.
Jak przygotować jabłka w cieście naleśnikowym? Otóż bardzo prosto! Poniżej znajdziecie dokładną instrukcję oraz listę niezbędnych składników!
Polecam również przepis na domowe racuchy na kefirze z jabłkami.
JABŁKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM – PRZEPIS
Składniki
- 150 ml mleka
- 150 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżka cukru
- 4 jabłka
- cukier puder
- olej do smażenia
Wykonanie
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wbić jajko, wlać mleko, dodać cukier wanilinowy i zwykły, wymieszać.
- Jabłka obrać, pokroić w krążki o grubości około 0,5 cm. Z każdego krążka kolejno usunąć środek z częścią gniazda nasiennego.
- Na rozgrzaną z olejem patelnie, kolejno wykładać obtoczone w cieście krążki jabłek. Smażyć z obu stron na rumiany kolor.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.