Kajmakowiec bez pieczenia to pyszne ciasto na herbatnikach, które z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom słodkości. Ten pyszny deser jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Z jego wykonaniem poradzi sobie każdy z Was! Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
PRZEPIS NA CIASTO KAJMAKOWIEC BEZ PIECZENIA
Składniki
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek masy kajmakowej
- 24 herbatniki kakaowe
- 24 krakersy
- 2 garści prazonych migdałów
Wykonanie
- Śmietankę kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.
- Na dno formy 20×20 cm wyłożyć papier do pieczenia a na nim ułożyć herbatniki kakaowe. Na herbatnikach rozprowadzić połowę masy śmietankowej a na niej ułożyć krakersy.
- Na krakersach rozsmarować połowę masy kajmakowej i przykryć drugą warstwą krakersów. Na wierzch wyłożyć masę śmietankową, herbatniki a na nich rozprowadzić pozostałą masę kajmakową. Wierzch udekorować prażonymi migdałami.