Znacie przepis na domową karpatkę? Mam dla Was pyszny domowy przepis na karpatkę, która z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Wypiek ten składa się z dwóch płatów pofalowanego ciasta, przełożonego pyszną kremową masą. Całość smakuje naprawdę świetnie.
PRZEPIS NA KARPATKĘ
Składniki
Blaszka 24×35 cm
CIASTO
- 1 szklanka wody
- 5 jaj
- 150g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
MASA
- 3 szklanki mleka
- 250g masła
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 80 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
Przygotowanie
CIASTO
- Wodę zagotować z margaryną. Dodać mąki i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając przez ok. 3 minut. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
- Do zimnego ciasta, dodać sól, proszek oraz po jajku ciągle miksując.
- Ciasto podzielić na 2 części.
- Blaszkę wysmarować margaryną, 1/2 ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
- Piec 30 minut w temperaturze 180°C. W identyczny sposób upiec drugą połowę ciasta.
MASA
- 2 szklanki mleka zagotować z cukrem.
- Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami, cukrem waniliowym oraz mąkami. Dodać do gotującego się mleka, intensywnie mieszać, gotować minutę. Pozostawić do ostygnięcia.
- Miękkie masło utrzeć. Miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
- Masę rozsmarować na cieście przykryć drugim. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Ulubione ciasto z dawnych lat! Teraz też często robię 🙂