Kotleciki z pieczarkami pieczone w piekarniku to zdrowsza wersja domowych mielonych. Są soczyste, a dzięki dodatkowi pieczarek i sera żółtego smakują wyśmienicie. Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, a jednocześnie niebanalne danie obiadowe dla rodziny, to pieczone kotleciki z pieczarkami sprawdzą się idealnie. To pyszne danie z prostych składników z pewnością posmakuje wszystkim domownikom.
PRZEPIS NA PIECZONE KOTLECIKI Z PIECZARKAMI
Składniki
- 300g mięsa mielonego (wieprzowe lub drobiowe)
- 150g pieczarek
- 100g sera żółtego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- szczypta chili
Przygotowanie
1. Cebulkę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki pokroić i dodać do cebuli. Doprawić pieprzem oraz solą. Dusić, aż do wyparowania wody.
2. Do mięsa mielonego dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili. Wymieszać do połączenia składników.
3. Z mięsa delikatnie uformować spłaszczone kotleciki. Następnie w kotlecikach wykonać wgłębienie i umieścić łyżeczkę pieczarek. Na wierch ułożyć starty na tarce ser żółty.
4. Kotleciki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok 30 minut, grzanie góra dół.
5. Gotowe kotleciki podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.