Kotleciki z pieczarkami pieczone w piekarniku to zdrowsza wersja domowych mielonych. Są soczyste, a dzięki dodatkowi pieczarek i sera żółtego smakują wyśmienicie. Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, a jednocześnie niebanalne danie obiadowe dla rodziny, to pieczone kotleciki z pieczarkami sprawdzą się idealnie. To pyszne danie z prostych składników z pewnością posmakuje wszystkim domownikom.

PRZEPIS NA PIECZONE KOTLECIKI Z PIECZARKAMI

Składniki

  • 300g mięsa mielonego (wieprzowe lub drobiowe)
  • 150g pieczarek
  • 100g sera żółtego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • szczypta chili

Przygotowanie

1. Cebulkę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki pokroić i dodać do cebuli. Doprawić pieprzem oraz solą. Dusić, aż do wyparowania wody.

2. Do mięsa mielonego dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili. Wymieszać do połączenia składników.

3. Z mięsa delikatnie uformować spłaszczone kotleciki. Następnie w kotlecikach wykonać wgłębienie i umieścić łyżeczkę pieczarek. Na wierch ułożyć starty na tarce ser żółty.

4. Kotleciki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok 30 minut, grzanie góra dół.

5. Gotowe kotleciki podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!