Dziś mam dla Was propozycję na super pyszne i dość łatwe do zrobienia kruche ciasto z rabarbarem i budyniem. To tradycyjny i znany wypiek, który w moim domu znika w oka mgnieniu! Połączenie kwaśnego rabarbaru z budyniem i maślaną kruszonką, tworzą genialne, słodko-kwaśne ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem to idealny dodatek do popołudniowej kawy lub smaczny poczęstunek dla niezapowiedzianych gości.
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I BUDYNIEM PRZEPIS
Składniki
Kruche ciasto
- 160 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 130 g masła
- 1 cukier wanilinowy (16 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 750 ml mleka
- 3 łyżki cukru
Beza
- 4 białka
- 100 g cukru
- 1 kisiel poziomkowy
- szczypta soli
Dodatkowo
- ok. 500 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na kruche ciasto połączyć i wyrobić ciasto. Powstałe ciasto podzielić w stosunku 2:1. Obie kulki owinąć folią spożywczą, większą część wstawić do lodówki na 30 minut, mniejszą część wstawić do zamrażarki.
- Po upływie 30 minut wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Następnie w cieście zrobić dziurki za pomocą widelca i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiec przez 15 minut, grzanie góra-dół.
- Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Zasypać cukrem i odstawić na 10 minut.
- 500 ml mleka zagotować z 3 łyżkami cukru i dokładnie wymieszać. W pozostałym mleku rozpuścić proszki budyniowe i przelać do gotującego się mleka. Energicznie mieszać do uzyskania gęstej masy.
- Na kruche ciasto przełożyć rabarbar, a na nim rozprowadzić masę budyniową.
- Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier. Na koniec wsypać kisiel i wymieszać do połączenia składników. Pianę wyłożyć na ciasto.
- Z zamrażarki wciągnąć pozostałe ciasto i zetrzeć je na wierzch ciasta.
- Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut, grzanie góra-dół.
- Po upieczeniu i ostygnięciu, ciasto posypać cukrem pudrem.