Mannowiec czyli pyszne ciasto z kaszy manny, które nie wymaga pieczenia. Idealnie sprawdzi się wtedy, gdy macie ochotę na coś słodkiego do kawy, ale nie chce wam się za długo stać w kuchni.
Ciasto z kaszy manny jest lekkie i aromatyczne, a dzięki dodatkowi dżemu przebijają się również kwaśne nuty. Mannowiec sprawdzi się również na różnego rodzaju okazje, typu urodziny, imieniny, a nawet na święta. Na pewno posmakuje gościom i domownikom w każdym wieku! Zapraszam do przetestowania przepisu na ciasto z kaszy manny z dżemem porzeczkowym, które u mnie rozeszło się migiem.
Mannowiec – ciasto z kaszy manny bez pieczenia
Składniki
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 l mleka
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 mały słoik dżemu porzeczkowego
- około 40 herbatników
Przygotowanie
1. Formę 24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy warstwę herbatników.
2. Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i dodajemy masło. Całość zagotowujemy do połączenia składników co jakiś czas mieszając.
3. Następnie do gotującego się mleka wsypujemy powoli kaszę manną cały czas mieszając. Gotujemy na małym ogniu do uzyskania gęstej masy.
4. Na herbatniki wykładamy połowę masy. Na masę rozprowadzamy dżem porzeczkowy, a na nim drugą warstwę masy.
5. Na masę układamy herbatniki.
6. Gotowe ciasto z kaszy manny wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, by herbatniki zmiękły.
Polecamy również wypróbować nasz wcześniejszy przepis na ciasto ptasie mleczko bez pieczenia, które rozpływa się w ustach!