Racuchy na kefirze
Racuchy na kefirze to bardzo smaczne placuszki, do których przygotowania nie potrzeba drożdży. Mimo tego są bardzo puszyste i delikatne w smaku. Racuchy na kefirze to świetny pomysł na śniadanie, podwieczorek czy smaczny deser. Idealnie smakują z dodatkiem dżemu, słodkiego sosu czy ulubionych owoców.
Przepis na racuchy na kefirze bez drożdży jest banalnie prosty, a same racuchy można przygotować w kilka minut. Placuszki wychodzą bardzo puszyste i fajnie rosną podczas smażenia. Do wykonania racuchów potrzebujemy kilku prostych składników, które są ogólnodostępne, dlatego też w każdej chwili można zabrać się za ich przygotowanie.
PRZEPIS NA RACUCHY NA KEFIRZE
Składniki
- 500 ml kefiru
- 2 łyżki cukru
- 400 g mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie
- Kefir przelać do miski, dodać do niego jajko. Całość dokładnie wymieszać.
- Mąkę przesiać, a następnie wsypać ją do miski wraz z solą oraz cukrem. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Na samym końcu dodać sodę, po czym długo i energicznie mieszać ciasto. Gotowe ciasto odstawić na kilka minut, by odpoczęło.
- Na patelnię wylać olej, rozgrzać, a następnie wykładać porcję ciasta i smażyć na rumiano z obu stron.
- Gotowe racuchy wyłożyć na ręcznik papierowy, by odsączyć je z tłuszczu.