Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką na delikatnym biszkoptowym spodzie. Uwielbiam ten przepis na sernik i bardzo często, szczególnie latem gości w naszym domu. Masa serowa jest niesamowicie lekka, delikatna, wręcz rozpływa się w ustach. W połączeniu z biszkoptem i galaretką z kawałkami truskawek smakuje naprawdę świetnie. 

Taki sernik z truskawkami to idealny pomysł na smaczny deser, a także poczęstunek dla gości podczas domowych imprez. Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga skomplikowanych składników, a ni specjalnych zdolności kulinarnych. 

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 3 jajka
  • 60 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

MASA SEROWA

  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 500 g sera twarogowego z wiaderka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml wody

DODATKOWO

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 400 g truskawek

Wykonanie

  1. Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania szklistej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, miskować do połączenia składników. Mąkę przesiać, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Całość wsypać do masy jajecznej i delikatnie przemieszać, do połączenia składników. Masę jajeczną przełożyć do formy 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 20 minut, do suchego patyczka.

  2. Żelatynę zalać 60 ml zimnej wody, odstawić na około 10 minut, do napęcznienia. Podgrzewać, mieszając do rozpuszczenia.

  3. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru na puszystą masę. Zmniejszyć obroty na mniejsze i stopniowo dodawać twaróg. Na sam koniec, mieszając masę rózgą kuchenną, jednocześnie wlewać żelatynę, do połączenia składników.

  4. Na przestygnięty biszkopt wyłożyć masę serową. Wstawić do lodówki do stężenia.

  5. Galaretkę rozpuścić w 500 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia i lekkiego stężenia.

  6. Truskawki umyć i pokroić na ćwiartki, ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką. Całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką przepis
Przepis na sernik na zimno z truskawkami i galaretką
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 10

Udostępnij!