Pyszny i łatwy w przygotowaniu sernik z chrupiącą bezą na wierzchu to propozycja na deser, obok którego nie można przejść obojętnie. To ciasto doskonale sprawdzi się na rodzinne przyjęcia, urodziny czy święta. Przepis na sernik z wiaderka z bezą jest bardzo prosty i z łatwością każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Wystarczy zaopatrzyć się w potrzebne składniki i postępować zgodnie ze wskazówkami. Polecam wypróbować!
SERNIK Z WIADERKA Z BEZĄ PRZEPIS
Składniki
Ciasto
- 125 g masła
- 160 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1 kg sera z wiaderka
- 3 żółtka
- 3 całe jajka
- 2 budynie waniliowe
- 0,5 l mleka
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/3 szklanki oleju
Beza
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
Przygotowanie
Ciasto
- Na stolnicę przesyp mąkę, dodaj cukier puder i proszek do pieczenia. Na środku zrób wgłębienie i dodaj żółtka oraz posiekane masło. Zagnieć kruche ciasto i odłóż je do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie ciasto przełóż do blaszki (24×24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Podziurkuj je widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 15 minut, funkcja grzania góra-dół.
Masa serowa
- 3 całe jajka oraz 3 żółtka zmiksuj mikserem na wysokich obrotach przez około 1 minutę. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy. Kolejno dodawaj ser z wiaderka, łyżka po łyżce.
- W osobnym naczyniu rozpuść 2 budynie w 0,5 l mleka. Przelej do masy serowej.
- Na koniec do masy dodaj olej i całość wymieszaj do połączenia (masa będzie rzadka, ale taka ma być).
- Tak przygotowaną masę serową przelej na podpieczone ciasto i całość ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez 1 godzinę.
Beza
- Około 10-15 minut przed końcem pieczenia masy serowej zacznij ubijać białka z dodatkiem szczypty soli. Po około 2 minutach zacznij dodawać cukier partiami i ubijaj aż masa będzie sztywna i lśniąca.
- Pianę wyłóż na gorący sernik.
- Temperaturę piekarnika zmniejsz do 150 stopni. Całość ponownie wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut.
- Po upieczeniu sernik pozostaw chwilę w piekarniku, a następnie wyjmij i postaw w chłodnym miejscu do całkowitego wystudzenia.