Gulasz węgierski to bardzo smaczny i aromatyczny gulasz wieprzowy. Doprawiony papryką z dodatkiem marchewki i pieczarek.
Tradycyjny gulasz węgierski to fajny pomysł na obiad dla całej rodziny. Świetnie nada się na rodzinne uroczystości, a także na codzienny obiad. Jest bardzo łatwy do odgrzania, dzięki czemu można go przygotować w większej ilości i pierwszego dnia zjeść z ziemniakami i surówką a kolejnego na przykład z plackami ziemniaczanymi czy chlebem.
Zapraszam serdecznie na mój ulubiony przepis na gulasz węgierski. Jestem pewna, że i Wam posmakuje. Smacznego!
PRZEPIS NA TRADYCYJNY GULASZ WĘGIERSKI
Składniki
- 500 g szynki wieprzowej
- 1 czerwona papryka
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml wody
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Szynkę wieprzową myjemy, oczyszczamy i kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką.
- Na patelni roztapiamy odrobinę masła. Cebulę kroimy w kosteczkę, przekładamy na patelnię i podsmażamy. Dodajemy również przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Po kilku minutach do cebulki przekładamy doprawione mięso. Całość podsmażamy na złoty kolor.
- Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Przekładamy na patelnię i dusimy, do momentu aż zmniejsza swoją objętość. Kolejno dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę, sos sojowy oraz przecier. Mieszamy i dusimy kilka minut.
- Następnie wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Przykrywamy i dusimy na małej mocy palnika przez godzinę.
- Mąkę mieszamy z zimną wodą, do rozpuszczenia. Całość wlewamy na patelnię i gotujemy do zgęstnienia sosu. Pod koniec sprawdzamy smak i doprawiamy solą oraz pieprzem.