Truskawkowiec to mega smaczny deser który zachwyci Was swoim smakiem, już po pierwszym kęsie. Jest bardzo lekki i delikatny, wręcz rozpływa się w ustach.
Ciasto można przygotować zarówno ze świeżych jak i mrożonych truskawek. W obu tych wersjach smakuje obłędnie. Jeśli macie ochotę na smaczny a jednocześnie lekki deser, ciasto truskawkowiec będzie idealnym wyborem.
CIASTO TRUSKAWKOWIEC – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki sody
- 80 g mąki
Należy upiec dwa takie biszkopty.
WARSTWA Z TRUSKAWKAMI
- 800 g truskawek (mrożonych lub świeżych)
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 galaretka cytrynowa
MASA ŚMIETANKOWO-BUDYNIOWA
- 830 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 400 ml mleka
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 120 ml gorącej wody
- 2 łyżki żelatyny
GALARETKA Z TRUSKAWKAMI
- 2 galaretki truskawkowe
- 3-4 garści truskawek (mrożone lub świeże)
Przygotowanie
BISZKOPT
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, ubijamy do uzyskania szklistej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Pod koniec wsypujemy mąkę oraz sodę i delikatnie mieszamy. Gotową masę przelewamy na blaszkę 24×35 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 25 minut.
WARSTWA Z TRUSKAWKAMI
- Truskawki blendujemy na mus. Jeśli są to mrożone truskawki, należy je wcześniej nieco rozmrozić.
- Galaretki rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia. Następnie przelewamy do nich mus truskawkowy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
MASA BUDYNIOWA
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.
- Budynie przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jednak rozpuszczamy je w mniejszej ilości mleka – 400 ml. Gotowy budyń odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy budyń przestygnie, miksujemy go na krem.
- Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Pod koniec cienkim strumieniem wlewamy przestygniętą żelatynę.
GALARETKA TRUSKAWKOWA
- Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Kiedy przestygnie, dodajemy do niej truskawki.
Wykonanie
- Na biszkopt wykładamy połowę tężejącego musu truskawkowego. Następnie rozprowadzamy połowę masy budyniowo-śmietankowej. Całość przykrywamy biszkoptem.
- Na biszkopt wykładamy pozostały mus truskawkowy i masę budyniowo-śmietankową.
- Na wierzch ciasta wykładamy tężejącą galaretkę z truskawkami.
- Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.