Najważniejszy w każdym cieście jest dobry biszkopt. Musi on być puszysty i delikatny. Wiele osób pyta jaki jest idealny przepis na biszkopta, który zawsze się udaje, dlatego dzisiaj mam dla was mój sprawdzony przepis na biszkopt kakaowy na blachę 24×24. Tak przygotowany biszkopt będzie świetną bazą dla wielu słodkości – ciast z kremem, galaretką, dżemem, bitą śmietaną i owocami.
BISZKOPT KAKAOWY NA BLACHĘ 24×24 – PRZEPIS
Składniki
- 5 jajek (rozmiar M)
- 120 g mąki pszennej
- 160 g cukru
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
1. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier. Miksować do uzyskania szklistej piany.
2. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka.
3. Przesianą przez sito mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
4. Do masy jajecznej dodać mąkę oraz kakao. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
5. Gotową masę przełożyć do foremki 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia.
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
7. Po upieczeniu i ostygnięciu, zostało już tylko biszkopt przełożyć ulubionymi dodatkami.