Uszka z grzybami to obowiązkowe danie Wigilijne, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie świąt. Serwowane z barszczem Wigilijnym smakują rewelacyjnie!
Jak przygotować idealne uszka? Oczywiście dużą rolę odgrywa tutaj farsz, ponieważ to główny składnik tego dania. Powinien być wyrazisty i dobrze przyprawiony. Dużą rolę odgrywa także ciasto na uszka, powinno być delikatne, lekkie i mięciutkie.
Święta Bożego Narodzenia to dużo pracy i przygotowań. Warto wówczas postawić na proste rozwiązania, a niektóre dania przyszykować nieco wcześniej i zamrozić. W naszym domu od wielu lat uszka szykujemy w formie pierożków w małych rozmiarach. Jest o wiele szybciej, a do środka dzięki temu można włożyć więcej farszu. Polecam i Wam taki sposób na uszka i zapraszam na przepis!
USZKA Z GRZYBAMI – PRZEPIS
Składniki
Farsz:
- 1 cebula
- 60 g suszonych grzybów
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 żółtko
- sól
- pieprz
Ciasto:
- 320 g mąki pszennej
- 170 ml gorącej wody
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Wykonanie
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej. Następnie wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą robota. Z ciasta formujemy kulkę, owijamy folią i odstawiamy na 30 minut, by ciasto odpoczęło.
- Suszone grzyby zalewamy 500 ml zimnej wody, odstawiamy na około 60 minut. Po upływie czasu grzyby razem z wodą przekładamy do garnka, wstawiamy na gaz i gotujemy około 20 minut, pod przykryciem. Po upływie czasu grzyby odsączamy z nadmiaru wody i kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wykładamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Podsmażamy na średniej mocy palnika, do momentu, aż nabierze złocistego koloru. Po chwili dodajemy grzyby, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość podsmażamy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Gotowy farsz przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o dużych oczkach.
- Farsz przekładamy do miski, dodajemy żółtko oraz bułkę tartą. Dokładnie mieszamy.
- Przygotowane ciasto dzielimy na 3 części, dwie odstawiamy, trzecią rozwałkowujemy na cienki placek, na stolnicy oprószonej mąką. Wycinamy malutkie kółka, a następnie na każdym z nich umieszczamy porcję farszu. Sklejamy boki jak na pierogi. Można dodatkowo zlepić dwa przeciwległe boki, by uszka miały faktyczny kształt uszek, ja jednak tego nie robię już od dłuższego czasu.
- Uszka układamy obok siebie na desce, przykrywając ściereczką, by nie obsychały. Tak postępujemy do momentu wyczerpania farszu oraz ciasta.
- Uszka umieszczamy w garnku z gotującą się wodą z dodatkiem szczypty soli. Gotujemy przez 2 minuty, od momentu wypłynięcia uszek na powierzchnię.