Zapiekane krążki z cukinii to fajna przekąska na ciepło. Tania w przygotowaniu, łatwa do zrobienia i co najważniejsze pyszna! Fajnie prezentuje się na stole, pięknie pachnie i niestety szybko znika z talerza 🙂
Takie mini pizze z cukinii można zaserwować na kolację ze znajomymi, rodziną czy bliskimi. To fajna przekąska imprezowa, którą można przygotować wcześniej i zapiec przed przyjściem gości. Zapraszam na przepis! Na pewno będziecie zachwyceni 🙂
ZAPIEKANE KRĄŻKI Z CUKINII – PRZEPIS
Składniki
- 1 cukinia
- 250 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 150 g sera żółtego
- 100 g szynki
- ketchup
- zioła prowansalskie
- bazylia
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy na patelnię z roztopionym masłem i podsmażamy. Do cebulki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Pieczarki myjemy, kroimy w kosteczkę i przekładamy na patelnię. Dusimy do momentu, aż z pieczarek odparuje woda i zmniejszą swoją objętość. Po koniec całość doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Ser żółty ścieramy na tarce, szynkę kroimy w drobną kosteczkę.
- Cukinię myjemy i kroimy w plastry, Układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Każdy z nich smarujemy ketchupem i posypujemy bazylią oraz ziołami prowasalskimi. Kolejno wykładamy pieczarki z cebulką oraz szynkę. Całość posypujemy startym na tarce serem.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut.