Zapiekanka pikantini to świetna propozycja obiadowa dla wszystkich miłośników pikantnych potraw. Swój wyrazisty smak i pikantność zawdzięcza mini ogórkom z chilli. Jeśli wolicie mniej pikantne dania, możecie dać zwykłe ogórki.
Pozostałe składniki zapiekanki to makaron, mięso mielone, cebula oraz papryka. Jak sami widzicie, składników nie ma dużo, dzięki czemu zapiekanka jest szybka i łatwa do zrobienia. Idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Zapraszam na przepis!
Jeśli jesteście fanami zapiekanek obiadowych polecam Wam także:
- Zapiekanka Smakosza
- Obiadowa zapiekanka naleśnikowa
- Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
- Zapiekanka obiadowa z patelni
ZAPIEKANKA PIKANTINI – PRZEPIS
Składniki
- 200 g makaronu
- 500 g mielonego mięsa
- 1 duża papryka czerwona
- 12 ogórków mini z chilli
- 1 cebula
- 160 g żółtego sera
- 2 łyżki ketchupu
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie
- Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oliwy.
- Mięso mielone przyprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek. Przekładamy je na patelnię z cebulą. Całość podsmażamy do momentu, aż mięso się zetnie. Następnie dodajemy ketchup, mieszamy i dusimy przez kilka minut.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Ogórki oraz paprykę kroimy w słupki.
- Żółty ser ścieramy na tarce.
- Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy makaron, następnie mięso, kolejno paprykę i ogórki. Wierzch posypujemy startym serem.
- Zapiekankę pieczemy 25 minut w 180 stopniach.